I Stavanger Aftenblad den 6. oktober 2010 kunne vi lese om en uvanlig lang og for oss interessant fottur. En sprek kar fra Sviland hadde gått den lange veien til Egelandsdalen for å besøke sine svigerforeldre. En slik langtur og på så kort tid har vel ingen gjort før. Karen bruke snaut 15 timer på turen så han måtte starte klokka 5 for å komme fram før mørket falt på.

På kartutsnitte vises den veien som karen tok til Egelandsdalen. Han gikk på tvers av dalførene, opp og ned langs stier og bygdeveier. Distansen i luftlinje er noe over 6 mil. Med alle kroker og kriker, bakker opp og ned som karen måtte forsere, så blir nok den egentlige turlengde nærmere 8 mil. Og det er den samme distansen som vi regner med bil fra Sandnes. Så dette var imponerende! Noe liknende har vel ingen hørt om før ?

Dette var ruta: Fra Sviland og opp Søredalen til Ur-Eikeland, over heia til Berge og Gjesdal kirke, Helland og over heia på sørsiden av lysløypa i Brekko, til Hovland og Espeland i Bjerkreim. Etter noen hundre meter på vei tok han opp i heia igjen i retning Stølsvann, og på andre siden ned til Austrumdal og opp igjen forbi Stavtjønn Alpinsenter og vest for tunnelen og ned til Ørsdalen. Deretter bratt opp langs Høylandsåna, langs Storfonna og ned til hyttefeltet i Egelandsdalen.

Den spreke karen forteller til Aftenbladet at turen var rik på fine opplevelser. Han så både elg, hjort og rådyr og til og med noe så uvanlig som orreleik nå på høstparten. Turen var helt fantastisk sier Svilands-karen.

Denne fotturen er lang og kan med roligere tempo tas over flere dager. Telt bør da tas med. Likevel bør en være i rimelig god form for en slik langtur. Turer i nærområdet er en god forberedelse for lengre turer. Slike turer kan også gi fine naturopplevelser. God tur – enten den er lang eller kort ! Det viktigste er å komme seg ut i naturen!

20.10.2010 Jan Movold